PREP-R

Projekat „PREP-R ima za cilj pripremiti organizacije  na posljedice klimatskih promjena na Zapadnom Balkanu”  kojeg financira Mađarska Vlada,  u kojem kao partner sudjeluje i Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-e .

Projekt je osigurao obuku i trening za vatrogasne  instruktore u borbi protiv izvanrednih situacija, u kojem su također sudjelovali i vatrogasci iz Srbije, kao i Republička uprava za civilnu zaštitu Republike Srpske.

Glavni cilj Projekta je poboljšati prilagođavanje klimatskim promjenama, razviti ciljano odgovorne organizacije za prvi odgovor u zemljama Zapadnog Balkana sa održivim programom pripravnosti. Zbog klimatskih promjena sve češće  se dešavaju poplave, šumski požari, i ostale katastrofe.

Pripremu na obranu od ovih dešavanja će pomoći i ovaj projekt.  Projekt se sastoji iz „E-Learning“ obuke i praktične obuke. Program pripravnosti fokusira se na rizike povezane s klimatskim promjenama i ima za cilj poboljšanje spremnosti osoba koje prve reagiraju u hitnim slučajevima koje oni izazovu. Uključuje iznenadne poplave, požare u prirodi, ekstremne oluje.

Također iz Projekta Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko –neretvanske županije dobila je na korištenje i  prikolicu  opremljenu  namjenskom opremom za potrebe Civilne zaštite i spašavanja . Navedena oprema će se koristiti u slučaju izvanrednih situacija, kao i za obuku vatrogasaca.